Kolorowe jajeczka
Oto wskazówki jak zrobić w domu kolorowe jajka do wielkanocnego koszyczka.
Żółte
By uzyskać żółtawy odcień jajek, najlepiej gotować je na twardo wraz z liśćmi brzozy, olchy i młodej jabłoni.
Brunatne
By go uzyskać, należy gotować jajka na twardo wraz z łupinkami orzecha włoskiego i igłami jodłowymi.
Kto lubuje się w zielonym, pełnym nadziei kolorze, powinien ugotować jajka wraz z trawą, jemiołą, pokrzywą, liśćmi barwnika lub zielonego żyta.
Różowe
Ten niecodzienny odcień wielkanocnych jajek można uzyskać dzięki gotowaniu jajek z kawałkami świeżego buraka. Im więcej buraka, tym kolor jest mniej różowy, a bardziej... buraczany.
Fioletowe
Uzyskamy je dzięki gotowaniu jajek wraz z owocami czarnego bzu.
Niebieskie
Gotowane jaja wraz z dużą ilością owoców tarniny, wnet staną się niebiańsko niebieskie.
Czerwone
By jajka były ogniście czerwone, należy gotować je z łupinkami cebuli, owocami czarnego bzu, suszonymi jagodami, korą dębu i szyszkami olchowymi - wszystkim tym na raz.
Pomarańczowe
Jeśli ugotujemy jajka w sporej ilości marchwi i dyni, uzyskamy całkiem ładny pomarańczowy kolor.
Dzięki www.interia.pl
0 komentarze
Witam Cię w naszym Tosinkowie. Będzie mi miło jeśli napiszesz parę słówek ;-)